Tula-herdenking tijdens tentoonstelling Koloniaal Den Haag

Dutch Caribbean Book Club organiseert samen met het Haags Historisch Museum de jaarlijkse Tula-herdenking met een monoloog en lezing op 12 en 19 augustus.

12 augustus Tula-monoloog – UITVERKOCHT
Laurindo Andrea zal in zijn monoloog M’a topa Tula (Ik heb Tula ontmoet) in gesprek gaan met de Curaçaose vrijheidsstrijder Tula, die hem de geschiedenis vertelt over de opstand van 1795 van de tot slaaf gemaakte mensen op Curaçao. Belangrijke historische momenten uit deze periode worden verteld. Andrea roept Tula ter verantwoording, want hoe komt het dat hij in het land van de vroegere onderdrukker woont? Laurindo vertelt – met veel respect voor Tula en zijn strijdende tijdgenoten – over bijzondere historische ontwikkelingen in de wereld die plaatsvonden na Tula’s strijd voor vrijheid en gelijkwaardigheid. Ook vertelt hij Tula over zijn passie en zijn eigen gevecht om zich staande te houden in deze wereld. Tenslotte bedankt hij Tula op eervolle wijze. Na afloop van de monoloog beantwoordt Andrea vragen van de bezoekers.

19 augustus Tula-lezing – UITVERKOCHT
Eugène Boeldak zal vier thema’s behandelen:

  1. De plaatselijke en internationale factoren die bijdroegen aan de slavenopstand van 1795 en de koloniale reactie daarop;
  2. Het verloop van de opstand en de verbeteringen voor de tot slaaf gemaakten;
  3. De koloniale versus de emancipatorische beeldvorming met betrekking tot Tula, voor en na de arbeidersopstand van 1969;
  4. De schadelijke gevolgen van slavernij en de roep om reparaties in de 21e eeuw (al of niet in de activistische geest van Tula).

Bezoekers aan de Tula-herdenking hebben gratis toegang en rondleiding door de tentoonstelling Koloniaal Den Haag: een onvoltooid verleden.

Aanmelden via: dutchcaribbeanbookclub@gmail.com

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Literaire middag

Plaats een reactie