Vijftig jaar Dubbelspel: emancipatoire klapper

Frank Martinus Arion (1936-2015) publiceerde 50 jaar geleden zijn debuutroman Dubbelspel. Hij schreef Dubbelspel vanuit een geheel zwart perspectief. De vier hoofdpersonen spelen domino en de winnaars geven elke ronde dat ze winnen een paar schoenen aan de verliezers. Dit heeft te maken met het slavernijverleden. In die periode stond het bezit van schoenen voor status en vrijheid. De tot slaaf gemaakten hadden niet het recht schoenen te dragen. Tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden staan we stil bij dit verleden.

Dubbelspel is ook het eerste boek dat het CPNB in 2006 ter gelegenheid van de landelijke campagne Nederland Leest in een oplage van 725.000 exemplaren gratis werd uitgedeeld in bibliotheken en op scholen.

Keynote spreker dr. Aart G. Broek, historisch socioloog en letterkundige stond stil bij het werk Arion en andere Curaçaose schrijvers zoals Willem Kroon, Manuel Fray en Miguel Suriel. Arion stelde reed in zijn werkzame leven het slavernijverleden aan de kaak.

Spoken word en muziek
Schrijver en dichter Rienaysa Lamp-Antonia droeg het fantastische gedicht ‘Fárao, laga mi lenga bai’ (Fárao, laat mijn volk gaan) van Arion voor. De muzikale intermezzo was in handen van Alwin Toppenberg.

U kunt de lezing van 9 september terugkijken op YouTube.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Literaire middag

Plaats een reactie